Według starej legendy Bóg Ojciec właśnie w maju stworzył świat. Miesiąc ten jest dla mnie i mojej rodziny szczególny z wielu powodów. Ale przede wszystkim jest to czas pełen witalności, energii i soczystej zieleni. Dzień wydłuża się do 16 godzin, co robi ogromną różnicę.
Co ciekawe na półkuli południowej np. w Republice Południowej Afryki maj jest jesienny i do złudzenia przypomina złotą polską jesień, a w Boliwii, Argentynie czy Peru poranki należą do gęstych mgieł i trwają właśnie zbiory zielonych owoców kawowca (owoców, które obdarowują nas później tak cenną dawką energii i smaku!)
W naturze maj jest unikatem – tęczą kolorów, smaków i zapachów. Majowy ogród to bajka. Kwitną konwalie, piwonie, jaśmin, bez, niezapominajki, drzewa owocowe – jabłonie i wiśnie, czarny bez. W zbożach zaczyna kwitnąć rumianek.
Gdzie kwitnie maj – musi być wiosna, a gdzie jest wiosna – wszystko wkrótce zakwitnie.Friedrich Rückert
Majowy las to bajka. Całe połacie kwitnących krzewinek jagód są oblepione białymi i różowymi kwiatami – pracowicie zapylanymi przez owady, m. in. trzmiele. Trwa kwitnienie wielu roślin z którymi człowiek związany jest od dawna: jarzębina, głóg, czeremcha i kasztanowiec zwyczajny (podobnie błędnie nazywany przez nas kasztanem:). W maju w wilgotnych lasach najintensywniej kwitnie także czosnek niedźwiedzi.
Wreszcie majowe łąki – bajka do kwadratu! Kwitnienie i wzrost. Łąkowe bukiety nie obejdą się bez delikatnych, fioletowych kwiatków pospolitego dzwonka rozpierzchłego (Campanula patula) – który podobno naprawdę „dzwoni” w trakcie silnych wiatrów. A królem łąki jest polny mak – nieodzowny symbol słonecznej, polskiej wsi, symbol dostatku i dobrobytu. Korzenie tych wiotkich roślinek mają wyjątkową zdolność gromadzenia wody – gdy im jej brakuje po prostu głębiej po nią sięgają. A brakować może – bo maki uwielbiają słońce i jeszcze więcej ciepła!
A gdy zaczyna kwitnąć mniszek lekarski (jest jadalny i ma liczne właściwości zdrowotne i często mylimy go z pospolitym mleczem – który nie nadaje się do spożycia) łąki zamieniają się w złociste dywany. To znak dla wiejskich gospodyń, by ruszać w teren – z koszem po zdrowie.
Mniszek lekarski powszechnie uważany jest za chwast, ale jest jadalny i ma liczne właściwości dobroczynne m.in. oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby, stabilizuje poziom cukru w organizmie, a nawet pomaga w leczeniu nowotworów. Często mylimy mniszek z pospolitym mleczem – który nie nadaje się do spożycia.
W maju wszystko tętni życiem. Przyroda jest czysta, świeża, pełna wartości zdrowotnych. Majowe truskawki, botwina, czosnek, szczaw smakują obłędnie. A zapach i dźwięk przyrody w wiosennym deszczu (gdzieś na łące, pod lasem czy w kwitnącym sadzie) – koi i orzeźwia jednocześnie.
Cudo. Kosz zdrowia, witalności i harmonii dostępny jest w maju na wyciągnięcie ręki.
A gdyby tak zatrzymać maj na cały rok? Hmmm…?