Lekko. Fresh mode

Wybrałam dwie inspiracje z różnych stron (wszech)świata – Ameryki Południowej i Wietnamu. Łatwe w przygotowaniu. Kolorowe. Lekkie.

1. Gỏi cuốn/ spring rolls/ wiosenne krokiety

Składniki:

papier ryżowy/ makaron ryżowy (nitki) / sałata/ ogórek/ papryka/ marchewka/ kolendra/ roszponka/ awokado

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Umyte warzywa kroimy w paski, sałatę rwiemy na kawałki, awokado w plastry. Zresztą jak chcecie. Musimy zawinąć porcję składników w krokiet więc tak mniej więcej żeby się zmieściło.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego moczymy w letniej wodzie kilka sekund (do miękkości), następnie kładziemy na dużym talerzu i na środku układamy składniki (wszystkiego po trochu). No i zawijamy podobnie jak krokiety.

Spring rolls najlepiej smakują tuż po przygotowaniu i koniecznie z sosem. Świetny jest jogurtowy sos tahini (jogurt grecki/pasta tahnini/ sok z cytryny/ sól & pieprz) i słodko-kwaśny sos chilli.

2. Guasacaca. Guacamole z Wenezueli.

Prawdziwy fresh mode. Sztywniutko:)

Składniki:

świeża kolendra/natka z pietruszki/ awokado/ szalotka/ ząbek czosnku/ sok z limonki/ jalapeño/ oliwa z oliwek/ ocet winny/ sól i pieprz

Składniki (precyzyjniej):

świeża kolendra (jak najwiecej, najlepiej szklanka)
natka z pietruszki (pół szklanki)
awokado (2 sztuki, obrane ofkors;)
szalotka (1 sztuka)
ząbek czosnku (jeden)
sok z limonki (z jednej limonki)
jalapeño (1 sztuka, raczej bez pestek;)
oliwa z oliwek (mniej więcej 4 łyżki)
ocet winny (mała łyżeczka)
sól i pieprz (do smaku)

No i…blendujemy wszystko razem na pastę lub rozcieramy w moździerzu. Papryczkę można osobno posiekać i dodać na końcu.


Salsa jest świetna z chilljskimi plackami sopaipilla, z sałatką z arbuza i sera feta.

A do tego.

Berliński, słoneczny bit. Wiem, wiem. Miksuję. Że strach:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *