Letnie ravioli z bobem i ziołami

Smak włoskiego ravioli kojarzy mi się ze Słowenią! To właśnie w Piranie (perełce Słowenii) jadłam świetne ravioli z pesto i sera ricotta. Typowo włoskie danie w typowo włoskim stylu na Słowenii? No właśnie tak! Wybrzeże Słowenii jest bardzo “italy made” nie tylko pod kątem kulinarnym (np. nazwy ulic pisane są często i po włosku i po słoweńsku).

Piran

Słowenia. Kaliber 44

Słowenia ma tylko 44 km linii brzegowej, ale jest to tak ciekawa “linia” i tyle do odkrycia, że przyciąga bardzo i szczególnie tych, co lubią coś więcej. W Piranie plaże są wąskie, kamienne i z dala od centrum miejscowości. Ale to architektoniczny majstersztyk. Można się zaszyć, można odpocząć. To nie jest typowy, zatłoczony kurort. Mimo to klimat jest bosko śródziemnomorski. Tak jak kuchnia!

Smak!

Ravioli to forma nadziewanych pierogów, ale sekret tkwi zarówno w recepturze ciasta jak i jego grubości. Ravioli gotuje się krótko, dosłownie 2 minuty – ma być al dente i już. Bez ustępstw! No i podaje się je od razu i je od razu. Oczywiście farsz z tego przepisu może być także użyty do pierogów. Ale ravioli to ravioli! Niepowtarzalny smak. Polecam!

Do dzieła!

Składniki na ciasto:

  • 300 gram mąki krupczatki (mąka musi być miałka)
  • 3 jajka
  • oliwa z oliwek
  • ciepła woda

Składniki na farsz:

  • 400 g świeżego bobu
  • duża garść rukoli
  • garść listków mięty
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula

CIASTO: Do mąki dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą wlewamy odrobinę ciepłej wody i dalej wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i twarde. Dopiero na końcu dodajemy łyżkę oliwy. Jeszcze minutę wyrabiamy, a następnie zawijamy w kulkę w folię spożywczą. Ciasto musi odczekać co najmniej 15 minut (i godzinka nie zaszkodzi:)

FARSZ: Bób płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Przelewamy zimną wodą, odcedzamy, obieramy z łupinek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto. Blendujemy ją (cebulę) razem z bobem i łyżką masła na gładką masę. Następnie dodajemy posiekaną drobno rukolę i miętę, a także listki tymianku. Jeśli macie zwykły tymianek to wystarczy dodać łyżkę soku z cytryny. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

RAVIOLI: Po wyjęciu z lodówki ciasto trzeba partami rozwałkować najcieniej jak się da (ja nie mam maszynki więc wycisnęłam z ciasta tyle “cienkości” ile się dało:) Potem możecie zrobić z ciasta paski i smarować płaty ciasta rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy najlepiej na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół i odciskamy/ugniatamy nadmiar powietrza. Każdy “raviolek”;) oddzielamy od siebie – najlepiej takim nożem do pizzy czy rodełkiem do pierogów (musiałam sprawdzić tę nazwę;). Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2 minuty.

PODANIE: ravioli świetnie smakują polane roztopionym masłem z szałwią, grubo mielonym pieprzem i posypane tartym serem Grana Padano. Oliwa z oliwek także się sprawdzi:) Mam też ciekawe odkrycie – świeże, owocowe, lekko mineralne słoweńskie wino, które genialnie tu pasuje. Jest dostępne aktualnie u biedronkowych baristów 😉

‘Nieoczywiste’ i ‘coś więcej’

Włoskie klimaty ravioli i nieoczywista Słowenia kojarzy mi się muzycznie z Honeymoon. Czyli z płytą Lany Del Rey. Syreni wokal. Można popłynąć. Dosłownie. Skosztujcie..

18 Comments

  1. erotik
    19 grudnia 2020

    You are amazing. Everyone is blessed by by you and the entire admin staff! You guys can are rock stars. Tatum Benoit Yuji

    Odpowiedz
  2. bahis
    19 grudnia 2020

    Im obliged for the blog post. Really thank you! Cool. Harrie Prent Eulalia

    Odpowiedz
    1. Anna Kędziora-Zabost
      27 grudnia 2020

      THANK YOU!

      Odpowiedz
  3. erotik
    19 grudnia 2020

    Great post! We are linking to this great post on our site. Keep up the good writing. Josee Michail Gurl

    Odpowiedz
  4. sikis
    19 grudnia 2020

    Useful info. Fortunate me I found your web site accidentally, and I am stunned why this twist of fate did not took place earlier! I bookmarked it. Nora Erie Fablan

    Odpowiedz
    1. Anna Kędziora-Zabost
      27 grudnia 2020

      Thank YOU so much!

      Odpowiedz
  5. torrent
    20 grudnia 2020

    Excellent article. I am dealing with some of these issues as well.. Dorolice Curtice Bobseine

    Odpowiedz
  6. web-dl
    20 grudnia 2020

    You completed some fine points there. I did a search on the subject and found nearly all folks will have the same opinion with your blog. Antonina Eddy Eugenides

    Odpowiedz
  7. bluray
    20 grudnia 2020

    My family all the time say that I am killing my time here at web, however I know I am getting familiarity every day by reading thes good posts. Francisca Bail Starkey

    Odpowiedz
  8. bedava
    20 grudnia 2020

    This is my first time visit at here and i am truly happy to read everthing at alone place. Clementine Cyrus Aleras

    Odpowiedz
  9. bedava
    20 grudnia 2020

    I have read so many content regarding the blogger lovers but this article is truly a nice article, keep it up. Andra Gilburt Cimbura

    Odpowiedz
  10. download
    20 grudnia 2020

    Hello. This article was extremely motivating, particularly since I was searching for thoughts on this subject last Wednesday. Caye Ignace Gwendolin

    Odpowiedz
  11. web-dl
    20 grudnia 2020

    Just wanna input that you have a very nice web site , I love the design and style it really stands out. Cherri Charlton Anne-Marie

    Odpowiedz
    1. Anna Kędziora-Zabost
      27 grudnia 2020

      Thank you:)

      Odpowiedz
  12. yify
    22 grudnia 2020

    When some one searches for his vital thing, thus he/she wants to be available that in detail, thus that thing is maintained over here. Rita Rodrique Wynn

    Odpowiedz
  13. yify
    23 grudnia 2020

    I am really grwteful to the holder of this site who has shared this impressive article at at this place. Stafani Ichabod Brindle

    Odpowiedz
    1. Anna Kędziora-Zabost
      27 grudnia 2020

      Thank you:)

      Odpowiedz
  14. download
    22 stycznia 2021

    I like the efforts you have put in this, thanks for all the great blog posts. Marcella Artemas Carlson

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *